نجار (پاوه)، روستایی از توابع بخش مرکزی شهرستان پاوه در استان کرمانشاه ایران است.
جمعیت
این روستا در دهستان هولی قرار دارد و براساس سرشماری مرکز آمار ایران در سال ۱۳۸۵، جمعیت آن ۲۹۰ نفر (۶۵خانوار) بودهاست.
«نتایج سرشماری عمومی نفوس و مسکن ۱۳۸۵». درگاه ملی آمار ایران. بایگانیشده از نسخهٔ اصلی در ۱ ژانویه ۲۰۱۳. بازبینیشده در ۱ ژانویه ۲۰۱۳.
هورامان مرکز دیانت و تدین بوده و هموراه مورد توجه و محل پرورش عرفا و اندیشمندان بوده است. روستای نجار واقع در ۱۲ کیلومتری غرب شهر پاوه محل زندگی عرفا و خاندان طریقت قادری بوده که همواره مورد توجه خاص اهالی منطقه اورمانات و سایر پیروان مذهب شافعی میباشد.
این روستا درمنطقه کوهستانی ودر میان کوهها قرار دارد و زمین آن بیشتر جهت باغداری استفاده می شود.بیشتر باغات روستا شامل .باغ انار-گردو-توت-…میباشد این روستا دارای چشمه های فروان می باشد.که نمای زیبا و پر جاذبه ایی به این روستا داده است.
(نجار ـ نیجار با فتح ن nayjar . Newayjar ) جار نی”نی زار”
روستای_نجار از توابع شهرستان پاوه در ده کیلومتری شمال غربی شهر پاوه واقع شده است .
موقعیت جغرافیایی:
روستا(۴۶ طول و ۳۵ عرض جغرافیایی) و تقریبا در (۱۵۰۰)متری سطح دریا قرار دارد.
تاریخی:
وجود آثار مانند کوزه های شکسته و آسیاب چهار هزار ساله و گورستان های بسیار قدیمی و آثار مساجد کهن با عمری هزار و چهار صد ساله و واژگان کهن ‘گویای تاریخی کهن و باستانی دارد .
آب و هوایی معتدل و مرطوب و خوش آب و هوا که ازاین رو تنوع پوشش گیاهی و انواع درختان با کیفیت اقتصادی از جمله درخت ون دارای صمغ و شیره باخاصیت دارویی و صنعتی میشود اشاره کرد .
روستای نجار با وجود موقعیت جذاب و دیدنی و منظره بی مانندش(آبشارها و چشمه سار و دره ها و خانه های پلکانی و باغات آباد و وجود اماکن متبرکه و مرقد بزرگان مشایخ طریقت قادری پایگاه و ارزش و اعتبار و شهرت روستا را دوچندان کرده است به گونه ای که هر روز و هر هفته شاهد مهمانان از دور و نزدیک و حتی توریست ها و مسافرینی از هر دیار هستیم .
زبان مردمان روستا کوردی با لهجه سورانی و هورامی است زیرا جمعیت روستا در طول صد سال با پتانسیل جذب مردمان و آوارگان از هر دیاری باعث شده که ترکیب و بافت جمعیتی از لحاظ لهجه و خانواده همسان و یک دست نباشد لذا میشود گفت که روستای نجار اورامان کوچک است یا نماد و نمودی از اورامانات بزرگ باشد زیرا از هر روستای اورامان میشود خانواده ای از تبار آن روستا در روستای نجار مشاهده کرد .
در پایان باید فریاد زد که هنوز این دیار غریبانه چشم به راه دوربین و نگاه باستان شناسان و محققانی است تا ورق دیرین این کتاب خاک گرفته را ورق بزنند و نماد تاریخی آن بر روی همگان گشوده شود . شهری باستانی در قالب روستا