شهرها و روستاها

روستای نگل

روستای نگل
روستای نگل

روستای زیبای نگل در ۶۰ کیلومتری غرب سنندج و در کنار راه سنندج – مریوان واقع شده است. معماری روستا دارای ویژگی های معماری اورامان است با این تفاوت که در معماری پلکانی نگل علاوه بر اینکه از سنگ استفاده شده عموما نمای منازل را با کاه، گل اندود کرده اند. این روستا در گذشته دارای مسجدی قدیمی بوده که اخیرا آن را تخریب و بازسازی کرده اند. اهمیت و اشتهار این روستا به علت وجود قرآن خطی قدیمی این روستا است. قرآن نگل یکی از مهمترین جاذبه های گردشگری و ابعاد معنوی این اثر ارزشی بسیار نزد مردم روستا دارد. روستای نگل به دلیل وجود این قرآن روزانه میزبان صدها تن از مشتاقان و علاقمندان آن اثر مذهبی و تاریخی است. طول خود قرآن ۳۸ عرض آن ۲۱ و قطر آن ۱۳ سانتیمتر است. این قرآن با خط کوفی نوشته شده و دارای نقطه و اعراب و در قسمت سر سوره ها و شماره های آیات مطلّی و مزین به نقوش گیاهی است.

روستای نگل
روستای نگل

براساس شواهد موجود شیوه اعراب گذاری و نگارش آن احتمال می رود این قرآن در سده های ۴ و ۵ هجری قمری نگاشته شده باشد. صفحات قرآن ضخیم بوده به علت تشابهی که با پوست دارد در بین مردم به پوست آهو مشهور است. مردم منطقه پیدا شدن این اثر تاریخی و نفیس را در دوران صفویه توسط یکی از چوپانان همین روستا می دانند این چوپان مشغول چرای گوسفندان خود بود که ناگهان گل بسیار زیبایی توجهش را جلب می کند. وقتی گل را از دل خاک بیرون می آورد چاله ای به وجود می آید و صندوقچه ای نمایان می شود. وجه تسمیه نگل به پیدا کردن همین قرآن برمی گردد. مردم بر این اعتقادند چون قرآن در اثر توجه چوپان به گلی زیبا کشف شده بود این محل به نوگل مشهور شد. برای نگل معناهای دیگری هم وجود دارد از جمله به معنی سنگی و سنگلاخ و یا تغییر یافته. نیل به معنی شعله آتش، که نشان از ترویج آئین زرتشت در این منطقه دارد.

روستای نگل
روستای نگل

 

چرا بازدید از روستای نگل پیشنهاد می شود؟

• قرآن خطی مربوط به دوران صدر اسلام باعث شهرت هرچه بیشتر این روستا شده است.
• اولین موزه روستایی کشور در روستای نگل واقع شده است و باعث تکمیل مجموعه توریستی و گردشگری این روستا شده است.
• بزرگترین پل دوره صفویه در این روستا قرار دارد.
• قلعه یزد گرد سوم که متعلق به دوران ساسانی است در جنوب این روستا قرار دارد.
• طبیعت بکر و بی نظیر نگل هر بیننده ای را متحیر می کند و از جاذبه های طبیعت گردی هورامان است.

تاریخچه روستای نگل سنندج

بیشتر شهرت روستای نگل به دلیل قرآن مقدس آن است. مردم نگل نگارش این قرآن را که مربوط به قرن ۴ هجری است به عثمان بن عفان، خلیفه سوم، نسبت می دهند. داستان Negel’s Quran بسیار جالب است، گفته می شود که روزگاری، چوپانی هنگام چرای گوسفندان در این منطقه، ناگهان جذب یک گل زیبا شد. وقتی گل را از زمین بیرون آورد، روزنه ای ایجاد شد و جعبه ای را دید. از آنجا که او قادر به بیرون آوردن جعبه نبود، به دنبال کمک رفت. مردم در داخل جعبه قرآن بزرگی پیدا کردند و به لطف این نعمت الهی، مسجدی را به نام Nogol (که به معنی یک گل یا شکوفه جدید است) در آنجا تأسیس کردند که با گذشت زمان به نگل تبدیل شده است.
علاوه بر این، موزه نگل در سال ۱۳۹۲ هجری شمسی توسط سازمان میراث فرهنگی استان کردستان ساخته شد. موزه نگل شامل دو قسمت است: اولی بخش قرآن و دومی موزه مردم نگاری است که برخی اشیای باستانی در آن نگهداری می شود. تمام اشیای موجود در موزه توسط مردم محلی از جمله بسیاری از وسایل معیشتی یا فرهنگی از ۵۰ تا ۲۰۰ سال پیش تهیه شده است. اشیای موزه شامل موارد مختلفی از جواهرات گرفته تا تجهیزات کشاورزی و مبلمان منزل است. امروزه این موزه در داخل حیاط اصلی مسجد مرکزی واقع شده است. اشیایی مربوط به دوره اشکانیان نیز در بین آثار این موزه دیده می شود. همچنین این روستای سنتی با معماری پلکانی زبانزد خاص و عام است.

روستای نگل
روستای نگل

طبیعت اطراف روستای نگل

دریاچه طبیعی چال ئاو: این دریاچه در ۵.۱ کیلومتری روستای نگل واقع شده و از جمله مناطق تفریحی و گردشگری این روستا به شمار می رود.
آبشار قه لوه زه: این آبشار بلند و زیبا در مسیر روستای نگل به قله کوره میانه و در دره کانی چه رمو واقع شده و در تمام فصول سال جریان دارد.
تپه های باستانی نگل: نگل دارای چندین تپه باستانی به نام های تپه قلعه گاه و تپه می خان است که تپه باستانی قلعه گاه به عنوان آثار ملی کشور به ثبت رسیده است.
پل خشتی: نخستین پل خشتی که راه ارتباطی سنندج به مریوان بود در نگل تاسیس شد.

هزینه و زمان پیشنهادی بازدید

بازدید از این روستای توریستی رایگان بوده و زمان پیشنهادی برای بازدید از آن حدود ۳-۴ ساعت است.

نحوه دسترسی به روستای نگل

برای دسترسی به سنندج هم می توانید با هواپیما سفر کنید و هم از اتوبوس های بین شهری استفاده کنید اما خودروی شخصی بهترین وسیله نقلیه می تواند باشد که در حین سفر می توانید از زیبایی های جاده نیز لذت ببرید. برای دسترسی به این روستای خوش آب و هوا باید خود را به ۶۵ کیلومتری شهر سنندج، در مسیر سنندج-مریوان برسانید.

بهترین زمان سفر

سنندج از جمله شهر های سردسیر کشور است و بهترین زمان سفر به آن فصل بهار به خصوص اردیبهشت ماه و فصل تابستان است.

روستای نگل
روستای نگل

مکان ها و جاذبه های گردشگری و دیدنی نزدیک روستای نگل سنندج

موزه نگل: ۲۶۰ متر
دریاچه سد نگل: ۵ کیلومتر
قلعه گاه: ۳۹ کیلومتر

اقامتگاه های نزدیک به روستای نگل

مهمان خانه گریلا: ۲۱.۶ کیلومتر
اقامتگاه بوم گردی هیوا: ۳۳.۲ کیلومتر
اقامتگاه بوم گردی سروک: ۳۳.۲ کیلومتر

رستوران و غذا خوری های نزدیک به روستای نگل

کبابی نیشتمان: ۱۴ متر
ساندویچی نوگل: ۲۶ متر
قهوه خانه گلابی نی آباد: ۸۰۰ متر
کافه سه‌ یران برقرو: ۵ کیلومتر
کافه سنتی هورامان: ۶.۶ کیلومتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا