غذاهای محلی

کلانه

کلانه
کلانه

کَلانه (به کردی: که‌لانه Kelane) اگرچه بیشتر به عنوان یک نوع نان شناخته شده‌است اما در واقع یک وعده غذایی کامل است که مخصوص به کردستانات است و می‌توان از آن به عنوان قدیمی‌ترین فست فود در جهان نام برد

 که بر خلاف فست فودهای رایج علاوه بر خوشمزگی از سلامت غذایی و غنی بودن از انواع ویتامین ها و فواید بهداشتی در زمره سالم‌ترین غذاها قرار دارد که در بسیاری از مناطق کردستان پخته می‌شود. در خمیر آن از آرد گندم و با نوعی گیاه کوهی به نام پیچک در فصل بهار و در سایر فصول با پیازچه پر می‌کنند و سپس بر روی ساج پخته و با کره یا روغن حیوانی چرب می‌کنند و همراه با دوغ و ماست محلی میل می‌کنند.

این نان در کشورهای مختلف با اسمهای مختلفی شناخته شده، مثلا در ایران به اسم کلانه، در افغانستان به اسم بولانی، در ترکیه به اسم گزلمه و در آذربایجان به اسم سبزله گوتاب معروف هست.

نان کلانه از غذاهای سنتی و سوغات استان کردستان به ویژه شهرستان پاوه است که معمولاً در فصل بهار تهیه می شود. این غذا به تا حد زیادی به پیتزای فرنگی شباهت دارد با این تفاوت که به روش سنتی روی ساج تهیه می شود.

طرز تهیه کلانه

درست کردن این غذا اغلب به صورت خانگی و در میهمانی های فامیلی رواج دارد که معمولاً آن را با روغن حیوانی و یا کره چرب می کنند و همراه با دوغ مصرف می کنند.

کلانه
کلانه

مواد لازم برای تهیه نان کلانه :

آرد  ۲ لیوان
آب  به مقدار لازم
نمک  ۱/۲ قاشق چای خوری
کره  ۵۰ گرم
پیچک کوهی خرد شده یا پیازچه و تره یک دسته درشت

کلانه
کلانه

آماده کردن خمیر :

تره و یا پیازچه و یا پیچک رو بشورید و ریز خرد کنید و بزارید آبشون بره. آرد رو با نمک مخلوط کنید و بهش اب ولرم اضافه کنید و هم بزنید اب رو کم کم بریزید تا خمیری یکدست و نرم بدست بیاد.

خمیر نباید چسبناک باشه ولی نباید خشک هم باشه این نون بدون خمیر مایه تهیه میشه اما چون خمیر خیلی نازک باز میشه در نتیجه نون لطیفی بدست میاد. خمیر رو ورز بدید و بعد روش رو بپوشانید بزارید به مدت ۱۰-۱۵ دقیقه استراحت کنه.

پیچیدن خمیر :

خمیر رو به ۸-۹ قسمت تقسیم کنید روی میز کار رو کمی ارد بپاشید و با کمک وردنه خمیر رو نازک باز کنید. بعد خمیر رو با دست کمی بکشید تا خمیر نازکتر بشه این کارکمی مهارت و تجربه نیاز داره.

حالا خمیر رو روی میز پهن کنید و یک طرف خمیر پیازچه خرد شده بریزید و طرف دیگر خمیر رو روش برگردونید و کناره های خمیر رو با انگشت به هم بچسبونید.

پخت نان :

حالا تابه ای رو آماده کنید و بزارید روی حرارت تا داغ بشه حرارت باید روی متوسط باشه چون نون زود میسوزه و اگر هم کمتر باشه نونتون خشک و سفت میشه پس حواستون باشه.

خمیر رو بندارید داخل تابه بزارید تا کلانه بپزه وقتی یک طرف خمیر پخت و خالهای قهوه ای به خودش گرفت طرف دیگه خمیر رو برگردونید تا بپزه. بعد از پخت نان کلانه اون رو داخل ظرف بزارید و روش رو کره بمالید و با دووغ نوش جان کنید.

نکته :
کلانه معمولا روی ساج پخته میشه اگر دسترسی به ساج داشتید که چه بهتر ، در غیر اینصورت می تونین از پشت سینی برای پخت نان کلانه استفاده کنید. در صورت تمایل کمی سیر رنده شده و زعفران هم به خمیر اضافه کنید.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

دکمه بازگشت به بالا