غذاهای محلی

غازیاغی (قازیاغَه)

غازیاغی (قازیاغَه)
غازیاغی (قازیاغَه)

غازیاغی چیست

غازیاغی (قازیاغَه – غازی ) گیاه خودرو و وحشی است که در مناطق مختلف اورامانات در اوایل فصل بهار رشد می نماید و مردم این منطقه از آن برای مصارف خوراکی و دارویی بهره می برند .

این گیاه در زبان عربی به رجل الاوز، در زبان لاتین به chenopodium در زبان انگلیسی به goos _ foot، در زبان فرانسه به anserine و در زبان آلمانی به gansefuss شهرت دارد.

گونه‏ های مختلف غازیاغی

  • ۱ – قازایاقی سفید، سلمه سفید، آق پازی، فسا الکلاب، زربیح chenopodium album
  • ۲ – قازایاقی قرمز chenopodium rubrum
  • ۳ – قازایاقی کاذب chenopodium hybridum
  • ۴ – قره پازی chenopodium halimus
  • ۵ – اسفناج بیابانی chenopodium bonus henricus
  • ۶ – زربیح chenopodium mural
  • ۷ – جربوز (تیره اسفناج) chenopodium blitum

مشخصات کلی غازیاغی:

غازیاغی گیاهی است علفی که در روی چمن ها و باغ ها به حالت خودرو می ‏روید.

ارتفاع آن حدود ۲۰ تا ۳۰ سانتیمتر است و برگ های آن سه قسمت است و به صورت پای زاغ و کلاغ است.

قسمت های مورد استفاده دارویی و خوراکی آن برگ گیاه است.

طعم برگ ها کمی تند، قابض و کمی شیرین مزه بوده و مختصری رنگ زرد دارد و ریشه آن تقریبا دایره‏ای شکل و گره دار است و گره ‏ها نیز دایره‏ای شکل هستند.
ریشه گیاه مایل به زردی است ولی چنانچه ساییده شود بسیار سفید رنگ می‏گردد.

غازیاغی (قازیاغَه)
غازیاغی (قازیاغَه)

خواص :

۱٫ غازیاقی خواص درمانی اثبات شده ای بر روی زخم معده دارد .

۲٫ دانه غازیاغی تنظیم کننده ترشحات غدد داخلی می‎باشد.

۳٫ بذر غازیاغی ضدعفونی کننده و ادرارآور است و کلیه و مثانه را پاک می‎کند.

۴٫ برای کسانی که تصلب شرائین دارند می‎توانند از غازیاغی مانند سبزی پلو استفاده کنند.

۵٫ برای بیماری رماتیسم و نقرس ۳۰ تا ۶۰ گرم غازیاغی را در یک لیتر آب جوشانده و دم کرده روزی ۳ فنجان میل شود.

۶٫ برای تسکین درد بواسیر غازیاغی را کوبیده با کمی سرکه بپزید در محل بواسیر بگذارید.

۷٫ برای رفع سوزش نیش حشرات برگ غازیاغی را کوبیده در محل گزش بگذارید.

۸٫ برای رفع گلودرد شیره برگ‎های تازه غازیاغی را غرغره کنید.

۹٫ برای ورم و درد چشم ۱۵ گرم غازیاغی در ۵۰۰ سی‎سی‎ آب دم کرده روزی ۳ بار کمپرس کنید.

۱۰٫ برای ازدیاد هوش و حافظه از دم کرده قازیاغی استفاده کنید.

۱۱٫ جویدن غازیاغی باعث خوشبو شدن دهان و استحکام لثه می‎گردد.

۱۲٫ چنانچه خون قاعدگی بدون دلیل قطع شده باشد ۱۰۰ گرم غازیاغی در ۳ لیتر آب جوشانده در ظرفی ریخته و در آن بنشینید.

۱۳٫ برای فرار مورچه چند برگ غازیاغی با گوجه‎فرنگی را در محل بگذارید.

۱۴٫ خوردن غازیاغی عمر انسان را طولانی می‎کند.

۱۵٫ چنانچه خانم‎های شیرده ضماد آن را روی پستان‎های خود بگذارند شیر آن‎ها زیاد شده و به جریان می‎افتد.

۱۶٫ برای زخم‎ها و سوختگی‎ها غازیاغی را کوبیده با کمی سرکه پخته روی زخم بگذارید.

۱۷٫ غازیاغی را می‎توان با پلو مانند سبزی پلو پخت و خورد.

۱۸٫ برای درمان برص غازیاغی تازه را کوبیده با خشخاش مخلوط نموده به صورت ضماد روی لک بگذارید.

۱۹٫ اگر با دم کرده قازیاغی گردن، دست‎ها و صورت خود را بشویید چین و چروک آن از بین می‎رود. مقدار آن ۴۰ گرم در یک لیتر آب است.

تهیه پودر قاووت مقوی مغز با غازیاغی :

جهت تهیه پودر قاووت تقویت کننده حافظه و نیرو دهنده قوای فکری، ۲۵ گرم گیاه غازیاغی خشک را با ۲۰ گرم زنجفیل، ۱۰ گرم جوز هندی و ۱۵ گرم کندر خوراکی مخلوط کرده،
نرم ساییده با ۱۵۰ گرم پودر نبات مخلوط کرده
و روزی یک قاشق مرباخوری از آنرا ۲ ساعت بعد از نهار میل کنید.

سالاد برگ غازیاغی :

با استفاده از برگهای تازه غازیاغی، کاهو و مقدار کمی جوانه گندم تازه یک سالاد درست کنید، سپس برگ کاسنی، ریحان، جعفری و اسفناج را به صورت درشت خرد کرده، به سالاد بیفزایید. بعد کمی سس، آبلیمو و روغن زیتون روی آن بریزید. این سالاد جهت درمان بیماران کبدی بسیار مفید است.

موارد منع مصرف :

کودکان زیر ۴ سال و خانم های باردا

طبع غازیاغی

طبیعت غازیاغی گرم و خشک است.

مضرات غازیاغی

از مضرات غازیاغی می توان به تحریکات پوستی (در صورت زیاده روی)، یرقان، کلیه های ضعیف، مثانه، عقیم کننده (میوه)، سقط جنین اشاره کرد.

برچسب ها

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

دکمه بازگشت به بالا