نابودی شاهو در حرکت های گام به گام

نابودی شاهو در حرکت های گام به گام / قابل توجه دوستدارن محیط زیست و منابع طبیعی
شاهو عرصهی عظیم، پهناور و تاریخی جلوهی ذات خداوند، عرصهای طبیعی، زیبا و سحرآمیز با چشم اندازهای بی نظیر و توصیف ناشدنی که در جوار استان های کردستان و کرمانشاه تجلی یافته است. انسان به محض ورود بدان عرصهی مخملی و زمردپوش به حیرت و تحسین خالق برانگیخته میشود. این منظومه دارای وسعتی گسترده با تنوع سرشار آب و هوایی، دارای گونه های مختلف کمیاب و نایاب گیاهی و جانوری است که شاهو گل و گیاه دارویی و خوراکی قلب خود را نثار آدمیان می کند، بالاخص آدمیانی از تبار پاکی در حاشیهی سیروان در پایتخت گرسنگی با زندگی خلاصه، مختصر و ساده و بی ریا چون رنگ سیروان، که آن قاطبه، شاهو رمز و راز نهفته در جانش را به خوبی می فهمند.
دختران دم بخت و هوارنشینان، این دیار سالیان سال است از سفیدی برف کوهساران سفیدبختی و پاکدامنی را با خود به ارمغان به خانه بخت می برند. قامت شاهو زیر پای مهمانان و دوستدارانش دامن گسترده است. تا چشم یارای دیدن دارد سبزه هست و گل، هر گلی با شمایل و بویی در انتظار نوازش آدمیان. آنجا آنقدر شفاف و زلال است اگر در چشمها خیره شوی گلی را که آرام می شکفد می بینی، آرام بنگری شقایقی را که در پناه سنگ می روید خواهی شناخت.
چنور، وهرکهمهر، برزهلنگ، نرگس، سوسن، نیلوفر از یک سو و از آن سو بنفشهی کوهی و زنبق های زیبا در شیار زمین که با عبور آب از سینههایشان صدای قلبشان را می شنوی. پرندگانی زیبا با گونه های مختلف از جمله کبکها و بلبلان خوش آوا که با ترنم ترانهای زلال رشته رشته آوایی سر می دهند که توجه رهگذران عبور از دشتهای زندگی آن دیار را به خود جلب می نمایند. در این اقلیم عشق، هر پرندهای با آهنگی، هر گلی با رنگی، رنگها و صداهایشان را با کوه پیوند زدهاند. آوای کوه، سرازیر شدن برف آبها به سوی یخچالهای عمیق در پا دشتهای شاهو سامفونیائیست بس زیبا که نویسنده از توصیف آن قاصر است. که همه و همه در انتظار دستی هستند که آینه دلشان در مدار قلبشان بنشانند اما در آن گوشه شاهو صدای سکوت غزالی هستیات را فرا میگیرد، دریای دلت تبخیر میشود از زل چشمانش چکه چکه، که به دست صیادی قلبش سوراخ و در شیاری افتاده است. گاهی محبت آدمها به عمق یک دریاست اما غزال، کبک و کل و بز شاهو در انتظار یک لیوان محبتند.
شاهو به عنوان منظومه زاگرس، اورامان و سنه دژ، می توان گفت بخش اعظمی از سرزمین وسیع میز و پوتامی است که جغرافی دانان و تاریخ دانان، پیشینه و هویت تاریخی و جغرافیایی ارزشمندش را سنجیدهاند که آگاهی درخصوص تاریخ و توپوگرافی شاهو در تعمیق ریشه های هویت فرهنگی و تاریخی ساکن در این منظومه ضروری و حائز اهمیت است. این منظومه با برف نشسته بر چهرهاش که نقش قطب و رسالت خدمت به آدمیان در حریمش به او سپرده شده است. بی شک دخالت انسان در آن عرصه رویایی باعث نابودی بوته های جنگلی و مرتعی و گونه های مختلف گیاهی و جانوری خواهد شد. پس بیایید به نجات شاهو بشتابیم قبل از نابودی، پای عشایر ایلهای سنجابی، زنگنه، کلهر و قلخانی را که هر ساله به وسیله تعدادی افراد سودجوی محلی با اخاذی مبلغی پول به صورت غیرقانونی عشایر را به سوی آن عرصهی عظیم هدایت میکنند، قطع نمائیم. که مثل سالهای گذشته شاهد وجود دهها لاشه دام تلف شده الاغ و سگ عشایر آلوده به بیماری، در یخچالهای شاهو (نورها) که منبع تأمین آب آشامیدنی شهرستانها و روستاهای تابعهی پاوه، روانسر، کامیاران و سروآباد هست، نباشیم. که مطمئناً این حرکت ضد انسانی در آیندهی نه چندان دور باعث بروز بیماریهای کشنده برای اهالی شهرستانهای پاوه- روانسر، سروآباد و کامیاران خواهد شد و از همه مهمتر عشایر با استفاده از اسلحه های خودکار و نیمه خودکار به شکار گونه های مختلف پرندگان و چرندگان مانند کبک- کل- بز و غزال و … و مبادرت به جمعآوری تخم کبکها مینمایند که نسل این پرندگان و چرندگان وحشی در حال انقراض است. و از همه مهمتر احداث جادهای از شهرک سریاس به سوی ارتفاعات پیازدول بخش دیگری از این نابودی است که اینجانب دست کمک و یاری را به سوی دوستداران محیط زیست و منابع طبیعی دراز میکنم که با جلوگیری از ورود دامهای عشایر و این تخریب فراگیر به این عرصهی حیاتی قبل از نابودی جلوگیری به عمل آید. اگر باور ندارید بیایید و ببینید که گل و گیاه، لانه و پرنده قبل از چشم گشودن در زیر پای دامهای عشایر چگونه له میشوند.
بیایید و ببینید که شاخه های سبز بوته های در دست خشن عشایر چگونه سر بر سینه سنگ می کوبند. بیایید و بشنوید ناله پرندگان قبل از چشم گشودن به جهان را، و نیز صدای شکستن استخوان بوته هایی که دستان پژمرده و خشک خود را به سوی آسمان بلند کردهاند که همه و همه در انتظار رهایی از چنگ عشایر و مخربین محیط زیست به همت توانمند دوستداران منابع طبیعی، محیط زیست و مسئولین ذیربط هستند.
عزیزان بیایید حرمت آب و خاک را (منابع طبیعی و محیط زیست) نگهداریم قبل از آنکه زمین، مادر شاهو بمیرد. مبارزه کنیم تا قبای زمین سرسبز بماند و لبان ترک خوردهی زمین التیام یابد، نسیم شاهو دوباره نغمه های زندگی سبزه زاران را به رقص درآورد و لحظههای خرم پرندگان را با یک لیوان محبت از میان تارهای آفتاب عبور دهیم و نگذاریم که چشمه های کوچک ههوار از رؤیای آب تهی شوند.
نویسنده : نادر نقشبندی
