شهرها و روستاها

روستای تین

روستای تین
روستای تین

مشخصات روستای تین

دهستان ماکوان , بخش باینگان

فاصله تا مرکز شهر پاوه : ۶ کیلومتر

جمعیت :  ۵۶۲نفر

تعداد خانوار:  ۱۲۴

وضعیت دهیاری:  دارد

در یکصد و پنجاه کیلومتری مرکز استان کرمانشاه ،سی کیلومتری شهرستان پاوه ،و شش کیلومتری بخش باینگان در دامنه کوه آتشگاه بزرگ ،قسمت شرقی کوهستان آتشگاه، در دنج ترین نقطه طبیعی کوهستان، مکانی خوش آب و هوا با چشمه ساری بزرگ و پر آب بنام چاووگ با مردمانی از جنس گذشت و ایثار،روستایی یکصد و سی خانواری وجود دارد بنام «تین». در بالا دست شهر باینگان و روستاهای زردویی و دودان، این مردمان صاحب گذشته و گذشت در کمال عزت و آبروداری هنوز مراتب صله ارحام را بصورت صد سال گذشته محکم و دارای اهمیت گرفته اند.

مردم این روستا سنی مذهب وبه زبان سورانی تکلم می کنند شغل آن ها دامداری وکشاورزی . تین مهد پرورش مردمانی سخت کوش بوده و در روزگاران قدیم که راه ارتباطی به دیگر روستاها وجود نداشته مایحتاج زندگی خود را با الهام گرفتن ازطبیعت بدست می آوردند مردمان این روستا ساده مهربان مهمان نواز و با وجود امکانات ناچیز توانسته است خود را تا مراحلی از زندگی برساند طبیعتش در فصل بهار خوب خودشو نشان می دهد و هرساله بخصوص در موقع نوروز مردم زیادی به این روستا می آیند. مهمتر از همه چیز همبستگی و همکاری میان مردمان این روستاست که همین همکاری و همبستگی و کمک خود مردم وبدون هیچ پشتوانه ای باعث ساخت راه ها و آبادسازی روستا بخصوص دراین چند سال شده است.

این روستا جاهای دیدنی وتفریحی زیادی داره که واقعا یکی از این جاها چاوگ است که منازره ای طبیعی وچشمه هایش بخصوص در فصل بهار عده ای زیادی رو به خود جلب کرده است و جاهای دیگرم مثل زیارتگاه قدیم و زیارگاتگاه ملایوسف .سه ر ولخ وچکانه. جاده ی کمربندی که از بشت روستا می گذره البته باید به اینم اشاره بکنم که این روستا یه چشمه دارد بنام چشمه پیر یاهمان کانی پیری که در زمستان و در زمان بارش باران شدید آب گرم داره همچنین چناری که در قدیم و به اذن خداوند طولش دراز شده ومردم هنوز وهنوزم از آن به عنوان تبرک استفاده می کنند.

خود روستا هم منظره های طبیعی دارد وهمین باعث شده که مردم شهر بیشتر اوقات تفریحی خود را در این روستا بگذرانند و بیشتر آن ها خانه ساخته اند.

جمعیت روستای تین درحال حاضر بالغ بر ۵۰۲ نفر و ۱۲۰خانه وار را شامل می شود که نسبت به گذشته کاهش پیدا کرده است .علت اینکه مردم محل زادگاه خود را ترک می کنند چیست ؟

از جمله عواملی که مردم این روستا را مجبور به ترک محل خود می کند نبود امکانات وبیکاری است از آنجا که این روستادر بن بست قرار گرفته ومنبع حوبی برای درآمد ندارد و بیشتر زمین تین را کوه پوشانده است که نمی توان از آن برای کشت استفاده کرد دومین و مهمترین علت نبود امکانات تحصلیی است با افزایش سطح سواد مردم نگران آینده فرزندانشان هستند و مجبورند بخاطر آیند آن ها محل خورد را ترک کنند.

مشکلات اساسی تین :

  1. کمبود آب
  2. جاده های داخل روستا هنوز خاکی اند و این مسله مشکلات فراوانی رابرای مردم بخصوص در تابستان ایجاد می کند.
  3. نداشتن زمین و امکانات وررشی برای جوانان و نوجوانان که واقعا هیچ توجهی به آن نمی شود

البته اینجا جا داره از دهیاری و شوراهای روستا هم قدر دانی کنیم واقعا زحمات زیادی کشیدند تا مشکلات روستا رو به حداقل برسانند امیدوارم در اینده بتوانند این مشکلات رو حل کنند.


روستای تین
روستای تین

هنوز در مراسمات شادی و شیون اهالی روستا ،عده ای در خانه خود نان پخته و آن را به صاحب مراسم می رسانند، هر همسایه تعدادی از مهمان ها را در حالتی که این عمل را برای خود یک نوع اجبار دانسته به خانه خود می برند، مراسمات نوروزانه بسیار پر رنگ تر از شهر پاوه و روستاهای اطراف آن را با آمدن اکثریت خانوارهای ساکن کرمانشاه به داخل روستا در آن ایام دارند. متکی به هیچ ارگان دولتی و بودجه سالانه نبودن و از صفر تا صد آبادانی و پیشرفت این روزهای روستا علاوه بر تمهیدات دولتی، با زحمات شخصی افراد داخل روستا و رنج دستان جوانان غیرتی و پرتلاش آن انجام گرفته است.

اگر تا بحال گذرتان به این روستای زیبا و دنج با آبشاری بینظیر در ورودی روستا نیفتاده است توصیه میکنیم حتما برای یکبار هم که شده از این روستا و مردمان بی نظیر آن دیدن بفرمایید.

علاوه بر آبشار آبی زیبا و باغات سرسبز و غرفه های ویژه در ایام و مناسبت های خاص، این روستا دارای مسجدی است تاریخی، کهن و صاحب هزاران داستان و حکایات و نا گفته های عجیب. نام این مسجد، حضرت عبدا.. است و در زمان عبدا…بن عمر سنگ بنا نهاده شده است.

در فاصله چندین متری این مسجد مقبره پیربزرگ عالم عرفان حضرت پیرعثمان یا پیراموسین وجود دارد، درباره پیدایش روستای تین و نحوه شکل گیری این روستا بدلیل قدمت زیاد آن و نبود نوشته های معتبر در این باره نقل قول و داستان های زیادی وجود دارد؛ک ه دوست ندارم وقت شما عزیزان را با گذشته و گفتن از گذشته بگیرم درحالی که امروز روستای تین بسیار روشن و امیدوار کننده است.

جمعیت روستای تین علاوه بر ساکنین روستا ،بیشتر از یکصد خانوار در شهر کرمانشاه ،و چندین خانوار در کشورهای اروپایی از جمله انگلیس و آلمان است . دارای جاده آسفالته با ترمینال روستایی جهت مسافران کرمانشاه و باینگان و پاوه می باشد.

مسجد، مدرسه،خانه بهداشت ،ساختمان دهیاری،اقامتگاه بوم گردی شیک و به روز و کاملا مدرنی دارد و تمامی هزینه های جاده و احداث آن که از جاده های نوسود و نودشه هم خطرناکتر بود بر عهده مردمان روستا و متکی به خود انجام گرفته است.

در روستا مکانی اوقافی برای قبرستان و در کرمانشاه مردگان خود را در امامزاده ویس القرنی خاک می نمایند، در کرمانشاه نیز بهمراه اهالی قدیمی،کهن و محترم روستای زردویی دارای مسجدی در مرکز شهر برای مراسمات مولودی،ختم و…می باشند.

عمده مردمان روستای تین در شهر کرمانشاه در محله فیض آباد، خیابان مدرس و خیابان کوهساری ساکنند. (بااهالی زردویی مختلطند) و قدمتی صده ای در این شهر دارند. در کردستان عراق نیز چندین خانوار از اهالی خونگرم روستای تین در حال زندگی میباشند. تین در بین روستاهای قدیمی اورامانات برای ثبت جهانی قرار دارد و سال نود و هفت مورد بازرسی کارشناسان سازمان جهانی ثبت آثار باستانی قرار گرفت.

لقب روستای ایثار را از اهالی قلم شهر پاوه در سال نود و شش به افتخار گرفت ؛دارای هشت شهید انقلاب اسلامی و پایه در تمامی مراسمات و الزامات نظام و کاملا مطیع و رام قوانین،که صد البته به مانند دیگر روستاها گلایه هایی از مسئولین وقت به علت فراموشی و سرنزدن به این دیار مظلوم را دارند.

گزارش: بهروز بابایی

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا